Teknikens under

År 1988 gav gruppen Wilmer X ut en skiva som heter ”Teknikens under” och det är lite av det vi ska skriva om här. Ordet teknik kommer från grekiskan och det betyder “skicklighet, hantverk eller konst” och de tekniska sakerna är till för människan att slippa belasta sin kropp fysiskt och också psykiskt. Tekniska prylar började tidigt att uppfinnas, men som ett obligatoriskt ämne i skolan blev det inte förrän 1980. Det finns olika sorter av teknik och man använder ofta de resurser som finns i naturen och förvandlar dem till processer, anläggningar eller produkter som används för överföring av energi. Exempel på teknik är: informationsteknik, ljudteknik, bioteknik, vävteknik, flygteknik och även bollteknik.

Att uppfinna nya tekniska saker har stor betydelse för både samhällets utveckling och för människan själv. Att uppfinnare hela tiden försöker hitta på nya tekniska hjälpmedel är för att hjälpa till att lösa problem och att det ska var ett bra hjälpmedel, som förenklar vardagen i hårda fysiska jobb och även för samhället.

Vi kan berätta lite om en mycket värdefull teknisk pryl som uppfanns under 1870-talet och det är vår kära telefon som gjort så mycket nytta för människor att kunna kommunicera med varandra. Det var amerikanen Graham Bel som uppfann telefonen, han jobbade med sin prototyp under många år och 1876 fick han äntligen demonstrera den i Philadelphia på en världsutställning, och givetvis väckte den märkliga saken stor uppmärksamhet. Här hemma hade vi en dominerande ställning när det gäller telefonens förbättring, och Lars Magnus Ericsson var ett riktigt snille på att göra uppfinningar bättre, han är mest känd för att framkallat telefonluren. Efter att läst om Bells telefon grundade han sin egen verkstad och började 1878 sälja något som kallades Bell-telefoner, och han jobbade på att göra Bells telefon bättre, den fick till slut också ett bättre ljud, och efter det är Ericsson ett känt företag här i Sverige. Tänk i dag har vi mobilen, vilken utveckling! Några andra tekniska uppfinningar under 1800-talet är flaggsignaler till sjöss, 1817, luftkonditioneringen, 1834 och hissen, 1852.